Wat is werkgeluk voor jou?

Deze vraag kreeg ik vorige week ineens voorgeschoteld tijdens een digitale meeting met collega coaches. “Wat betekent werkgeluk voor jou?”, en bijkomend “wat heb je nodig om je goed te voelen op je werkplek?”. Interessante vragen waarop ik niet meteen een antwoord wist te formuleren. Het is te zeggen: voor mezelf maar het was de bedoeling om dit antwoord te delen en te bespreken met enkele anderen in break-out room. Een gevoel van vertrouwen en connectie is nodig voor mij om écht te delen. Ik voel me vaak de persoon die het net wat anders ziet of invult en die namiddag wou ik graag “gewoon even volgen”.

De meeste van mijn collega’s heb ik al anderhalf jaar niet meer gezien in het echt. Sommige van de nieuwe collega’s heb ik zelfs nog nooit gesproken zonder scherm. Hmm… Ik voelde me nog oncomfortabeler worden toen een collega antwoordde dat zijn werkgeluk heel erg samenhangt met onderlinge sfeer tussen collega’s. Begrijpelijk, maar daarin herken ik mezelf niet. Al kan ik niet ontkennen dat in volle C-crisis zelfs ik als autonome, introverte plantrekker toch ook wel de oppervlakkige babbels met collega’s aan het koffiemachine miste. Opgelucht kon ik me wel vinden in wat een andere collega zei: “ik ben een beetje een loner en ik werk graag zelfstandig dus ik heb daar niet zo’n last van.” Ze voegde er wel meteen zelf aan toe: “Nu ik dit hoor, zou ik best wat attenter kunnen zijn voor andere mensen in het team en voel ik me hier een beetje slecht over.” Dat was het moment waarop ik inpikte, ik herkende me in de loner zijn en was blij dat ik niet alleen was 🙂 (hi there, social safety). Wat voor de ene collega essentieel was om zich goed te voelen op het werk, was totaal verschillend met ons, de loners. Ik herkende ook het gevoel om je ook een stuk te hebben verantwoorden en dan je best maar doen sociaal gezien om de teamsfeer te bevorderen. “Samen iets gaan drinken na het werk”, kwam ook ter sprake. Wat er ook van wezen en hoe jij er ook over denkt, ik besefte dat werkgeluk voor ieder van ons wat anders betekent. En het is misschien een vraag waar je liever niet wil over wil nadenken: werk en geluk, want misschien ben je zelf op dit moment niet gelukkig in je werk. Of heb je het gevoel dat hoe werkgeluk of teamsfeer op jouw werkplek wordt beleefd, niet echt klopt of vage woorden zijn. Als het woord “werkgeluk” je een beetje steekt in je maag, dan is dat een pijnlijk en goed teken. Het kan de trigger zijn die je nodig hebt om eens in te checken bij jezelf: ben je nog content in je werk? Wat loopt goed? Wat kan beter? Wat heb je nodig? En ook: wat heb je anderen te bieden in kader van duurzaam werkgeluk?

Voor mij is “werkgeluk” onder andere de vrijheid hebben om me te kunnen wijden aan werk dat voor mij “zinvol” aanvoelt. De afgelopen dagen – nu de school weer is begonnen – heb ik ook erg beseft, dat werkgeluk voor mij nu ook “me niet hoeven te haasten” betekent. Een werkweek waarbij ik zelf het ritme kan bepalen met gemak alle “moetjes” afwerk en ook genoeg ruimte heb om te creëren, om te ondernemen en van het leven te profiteren. Benieuwd naar jouw kijk op werkgeluk.

Werk Geluk: wat is dat eigenlijk?